måndag 27 januari 2014

Mässplaner!

Planerna för mässan pågår för fullt. Ser ut som att det kommer bli ett grymt bra år. (igen).
Mindre än två månader kvar nu. Vi syns väl där!?

www.sportfiskemassan.se


fredag 24 januari 2014

Nästa till färgkartan.

Fortsätter att jobba fram lite olika färgkombinationer till färgkartan. Senaste är denna något slimegröna med vit pearl som buk.  Fortfarande ganska enkla färgsättningar men tanken är att det skall finnas en grunduppsättning man sedan kan jobba utifrån.




onsdag 22 januari 2014

tisdag 21 januari 2014

Test av Motoroil.


Har blandat och trixat en del med färgen och har nu en blandning av motoroil som jag är riktigt nöjd med. Färgskiftar ordentligt i olika ljus. Lila, grön och brun. Nya gummit är mycket mjukare och smidigare redan från start och kräver i nuläget ingen mjukgörare alls. Detta är början på en riktigt bra gummiserie. Buken på dessa är vit mer pearl.

fredag 17 januari 2014

Gjutandet av egna gummibeten

Rotade lite på nätet efter bra silikon till mina betesformar. Sprang på en schysst nybörjarguide till hur man gjuter gummibeten. För er som inte gjort det innan kan detta vara en mycket bra hjälp på vägen.
Färdiga formar, plast, färg etc kan ni köpa hos www.andreelures.se.

Här gjuter man i färdiga formar. Det absolut roligaste är att gjuta i sina egna man har skapat. Jag skall vid senare tillfälle (när jag fått nytt silikon) göra en lite instruktion hur man går tillväga.

Här är Örjans guide till gummigjutning.



onsdag 15 januari 2014

Nytt gummibete på g!

Filar på ett nytt bete. Mycket kvar dock. Bakfenan skall justeras, fenor skall till, detaljer som ögon och annat skall fixas. 
Liten rackare denna gången. Endast 19cm. 

söndag 12 januari 2014

When the hard gets tougher

Väderprognoserna såg illavarslande ut. Mer än tio minusgrader och en hel del nederbörd. Då vattentempen redan är låg i alla vatten är det nu bara dagar innan allt fryser och ishelvetet kommer. Snabb planering för att arrangera en heldagstur på lördagen. Sebastian var inte sen att haka på mina planer om att dra några sista gäddor i öppet vatten och samtidigt köra ytterligare lite testfiske av de nya betena. På kvällen hade vi ett inplanerat födelsedagskalas för Sebastians sambo så vi kunde inte bli borta hela natten utan fisket fick ske i närliggande vatten för att maximera fisketid och minimera trailningstid.

Efter lite felkörande i mörkret kommer vi tillslut fram till rampen och kan sjösätta. Lagom trött inleder jag dagen med att tappa tamp och båt ut i vattnet. Turligt nog var det snabbt infångad igen och vi behövde inte börja med ett morgondopp.

Väl ute på sjön börjar snön att vräka ner och fyller snabbt båten. Vinden tilltar ganska snabbt och för att kunna se när vi fiskar måste vi hela tiden ha ryggarna mot den lodrät blåsande snön. Vi söker fisken både djupt och riktigt grunt men har svårt att hitta dem. Vi hinner göra tre-fyra kasst sedan måste vi pausa och blåsa bort is ur spöringar och rullar. För långa spinnstopp och linspridaren fryser fast i gaveln och flätlinan i ringarna.
Efter några timmar kommer första hugget, en fisk på 2-3kg som bara drar i stjärten på min mosjigg. Sebastian som inte har betet i vattnet vid tillfället kastar snabbt på samma fläck och landar strax fisken. Stulen gädda smakar alltid godast.
Under drillen lägger jag ifrån mig spöt för att fota lite. Slugt nog hänger jag jiggen i vattnet strax bredvid frontmotorn som ligger på ankring. Linan fastnar i propellern och spöt är på väg i sjön. Turligt nog kan jag snabbt stoppa den och undvika ett förlorat edgespö. Får mottaga några välförtjänta skrattsalvor från min gode båtkamrat.

Vid lunch pausar vi på en liten ö. Kokar kaffe på öppen eld, käkar matsäcken och försöker få lite värme och energi i våra stelfrusna fingrar och kroppar.
Dagen fortlöper som den började med hårda vindar och snö. Vi missar ett par fiskar som bara vänder bakom våra jiggar. När vi i mörkret trailer upp båten ligger det redan issörja ett par meter ut från rampen.

Kaffe, trevligt sällskap och en väl fungerande båt gjorde det som alltid till en mycket lyckad dag. Bonus att jag fick mer testtid på jiggarna och inser att jag måste göra gummit lite mjukare i några av dem.
Nu skall båten servas lite inför vintern och sedan är det bara att börja nedräkning till islossning och vår.

tisdag 7 januari 2014

Gäddrally på egna beten.

Extremt blåsig testfiskning av de egentillverkade betena. Fungerade riktigt bra! Sju av dagens åtta landade gäddor klippte dem. Hade även en hel massa följare, stötar och bommade hugg.

söndag 5 januari 2014

Bortblåsta laxar.

Väderförhållandena gjorde att vi fick omstyra dagens planerade laxpass mot gäddfiske. Kylslaget och bistert men lite gäddor vill ändå käka våra bottenpresenterade norsar. 

lördag 4 januari 2014

Summering av dagens fiske.

Svårfiskat. 2-3 grader i vattnet. Några mindre gäddor fick syna insidan av båten. Dagens rekommendation är att inte lägga flytvästen med gaspatron i fisksumpen utan att kolla så bottenpluggen i tanken sitter. Skor simmade, handskar simmade och västen small så luckan kastades upp. Imorgon är en ny dag. Då satsar vi på silver. 

Årets första !


Inte stor men en dock en gädda!

fredag 3 januari 2014

Ganska nöjd med egna betena nu.

Efter en hel del testande och trixande har jag nu i alla fall ett gäng egentillverkade beten jag är nöjd med. 21cm och ca 105g. Vaggar fint och paddlar rejält med stjärten. Blir ett första ordentligt testfiske med dem redan imorgon.