lördag 29 januari 2011

Kungen är krönt!

Sjätte passet på raken, sex bompass. Sex (6) ismetepass utan ett enda fäll. Verkligheten ser från och med idag ut så för mig. Kung av det fula ordet blir man efter sex fiskepass utan fångad fisk. Jag kan numer titulera mig kungen. Elis lyckades förra våren att bli kung, så jag är inte ensam om denna bedrift i alla fall. Hur som helst var det ganska skönt att ha det överstökat, nu kan jag ju slappna av, för jag kan inte bli mer kung än jag redan är.

Vi har överlag haft dödssegt fiske i teamet, ända sedan Dan tog sin gädda på 9,4 kilo från tidigare i januari. Vi har under dessa sega, långa och händelserika fiskepass lyckats uppfinna nya sätt att fördriva tiden. Nya idrottsgrenar har fötts, sånger och danser har uppfunnits, och allt har förevigats på fotografier. Det är alltid skönt att komma ut i friska luften, ibland är det även fint väder, och utöver detta så har vi verkligen trevligt och mycket roligt tillsammans på isarna. Nästa pass är aldrig långt borta, och bakom nästa krök kommer nästa storgädda, gös eller abborre att visa sig.




måndag 24 januari 2011

Skönt att slippa isen.

Väldigt skönt att få ta fram metgrejerna igen. Segt fiske men Dan landar iallafall gädda.
Published with Blogger-droid v1.6.5

lördag 22 januari 2011

Lakarna frodas i stugorna.

tyvärr många mörtar som hade gått till haren pga det.
Published with Blogger-droid v1.6.5

tisdag 11 januari 2011

Vi vill tacka satan...

Vi vill tacka Satan, våra familjer och alla som stödjer oss i vårat arbete.
Ok, så stort kanske det inte var, MEN det är alltid väldigt roligt när vi uppmärksammas.

Denna gången är det en mycket trevlig notis på www.fisheco.se
http://www.fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=369

Fisheco är din perfekta nyhetssida och väl värd att besöka om man vill vara uppdaterad inom allt som har med sportfiske att göra. De behandlar allt från nya metoder, båtar och prylar till stora fiskar och ett viktigt miljötänk.

fredag 7 januari 2011

Ärtsoppa, bilkrock och världens slöaste borr.

Försov mig, vaknar 06:05 av Elis SMS: ”Är du på G?” Nja inte riktigt… Snabb som en drogad sengångare masar jag mig upp, sätter ärtsoppan på värmning och sätter kaffebryggaren på kaffejobb. Kläder i lager idag, tippar på en varm-kall dag. Prognosen lovade stor sol och härligt vinterväder, men den bistra morgonen bjöd redan på snö, och snö och snö. Faktum är att jag och Elis kvällen innan fick försöka hitta min bil under det vita berget utanför huset, men med några manliga svettdrypande spadtag var bilen en timma senare visuell igen.
Jag var ganska så trött på morgonen, trots en timme extra i drömmarnas underbara värld. Dans uppdrag bestod i att hämta Per och tillsammans skulle de införskaffa oss alla fiskekort. Jag och Elis hade det mindre glamorösa jobbet att fylla mörthinken. Det visade sig inte helt lätt då de fyra mörtstugorna tillsammans, skamset med blicken fäst på marken och ena foten skrapandes i densamma, kunde visa upp en (1) sketen mört. Besvikelse, besvikelse, men eftersom tidigare mörtpimplingar gett god utdelning fanns nödproviant i form av mört, björkna och abborre i vår sump.

Färden fortsatte ända tills det skulle till att svängas av från den vägen vi färdades på, in på en lite mindre, skumpig, pittoresk liten skogsväg. Tröttheten och övertron på mina färdigheter att köra bil blev för mycket, och färden fortsatte inte in på den lilla skogsvägen, utan strax bredvid denna. Snödrivan vi rammade bryskt och bestämt var ganska mjuk, men spred med våldsam kraft ut sig över större delen av bilen. Jag och Elis hann titta på varandra i en millisekund innan vi brast ut i ett riktigt gapflabb. I med backen och krångla sig loss ur det vita fängelset, vi har ju trots allt bilen full i mört, mört som ska ge oss PB idag! I en korsning några kilometer fram får jag gå ut och borsta av snön från bilen, den skymde ju trots allt sikten en del. Bäst att inspektera eventuella skador och kan ganska snart konstatera att vi har tappat ”lite” plast i den lilla olyckan. Plast är skitdåligt och därför är det ingen förlust, intalar jag mig i ett mantraliknande rabblande.

Nere vid sjön möter vi Per och Dan. Per skottar fram vägen som gömmer sig någonstans under all snö, och Dan, ja han ler nöjt och berättar att jag nästan körde över hans förbrukade mat som passerat hela hans matsmältningssystem. Resultatet av två dagars av ärtsoppsätande behöver inte min bil just nu, sargad som den är.
Marschen över isen är lång, och i den knädjupa kramsnön förvandlas snart kraftansträngningarna till mustig mjölksyra i axlar, armar och ben. Packningen är tung, som vanligt, och mörthinken håller sånär på att försätta Elis i ett dödsliknande tillstånd. Väl framme vid dagens fiskeplats känner vi hur det bara kan bli bättre, soligare och en dag fylld av stora fiskar och spring på fäll i parti och minut. Men man ska ju aldrig tänka så, för då har man precis kastat en näve skit i fläkten.

Dans ”nya” borrskär visar sig vara motsatsen till användbara. Aldrig förr har det spenderats så mycket tid på borrande i förhållande till isens tjocklek som idag. Helt nya borrstilar uppfanns. Där fanns stå-på-tå-och-häv-hela-din-vikt-över-borren-metoden, där fanns, svär-gråt-skrik-och-slå-metoden, där fanns, gå-i-en-cirkel-med-borren-metoden, och många fler. Till slut hade vi fått ut alla spön, eller nej, inte alla. Vi ”sparade” några, för det räcker ju faktiskt med 14 spön på tre man … Nåja, det var ingen som orkade borra mer, okej? Ganska snart förbyts den nedslagna stämningen mot ett välbekant plingande. Elis ena vippa vajar triumferande i den mulna vintermorgonen och signalerar att dagen är på väg att förbättras. Vi smyger fram mot spöt, det går lina i stadigt tempo från rullen. Mothugget möter ett mediokert motstånd och efter en kortare batalj vevar Elis upp en fyrakilosgädda. Ingen stor fisk, men en bra start! Sen blir det en sån där dag, en sån där lång, händelselös, kall, mulen, blåsig och seg dag. Eftermiddagen bjuder förutom tre fäll med missad fisk i mothugget, även på en snipa signerad Per Stenberg. Per som för övrigt svor och förbannade sin otur då han missade två hugg i samma hål som snipan sedan dök upp ur. Dagen blir fortsatt seg och kall tills den sista halvtimman då solen äntligen behagar titta fram, bara för att snabbt försvinna bakom trädtopparna igen. Tillbakamarschen sker på ren vilja och längtan efter en varm dusch och lite ”riktig” mat. Bilresan hem är händelselös och vi skiljs åt med våra nedslagna sinnen. Vi konstaterar oinspirerat att det kanske får dröja tills nästa ismetepass, men känner jag oss rätt så sitter vi snart och vaggar likt tvångsintagna. Bara att ge sig ut igen för lite självmedicinering. På återseende alltså.

//Sebastian Wiman
www.fisheco.se





_DSC4879-25

_DSC4891-25

_DSC4896-25

_DSC4964-25

Foto: Elis Wessmark

Efterfrågad bild på gäddan alla Bruno.

Eftersom inlägget om Dans gädda saknade bild på själva gäddan kommer den här istället. Håll till godo.

torsdag 6 januari 2011

Snudd på tio!

snöar och blåser död och förintelse. dagens första fisk väger 9400 fördelat på 113 cm. Dan tar en omedelbar ledning i årets tävling.
Published with Blogger-droid v1.6.5

söndag 2 januari 2011

Första mörten på 18 år!

Robert Axelsson gör debut från isen idag. Mört på mormyska med plan att fylla hinken för kommande gäddmete. Gott om fisk och även lite bättre storlek på vissa.
Published with Blogger-droid v1.6.5